Diferenta intre curatenie si igienizare
Cum si cand sa igienizam locuinta, dar mai intai sa vedem care este diferenta intre curatenie si igienizare. Curatenia se refera la indepartarea murdariei si a impuritatilor de pe suprafete, proces in urma caruia germenii sunt inlaturati in proportii mai mici, nu in totalitate. In schimb dezinfectarea are rolul sa distruga toti acei germeni care nu au putut fi inlaturati prin curatenie.
Igienizarea locuintei presupune utilizarea unor substante speciale. Prin acest proces nu se curata suprafetele, tocmai de aceea intai trebuie facuta curatenie, apoi dezinfectarea. Prin aceste doua procese, curatenie si igienizare este redus considerabil riscul de raspandire a infectiilor. Acum ca am vazut care este diferenta intre curatenie si igienizare, in continuare vedem cum si cand sa igienizam locuinta.
Cand sa igienizam locuinta
Procesul de curatenie trebuie repatat cu regularitate(de obicei de 1-2 ori pe saptamana, iar unele zone cum ar fi aragazul, de fiecare data cand este nevoie), iar IGIENIZAREA TOTALA se recomanda dupa caz(igienizarea partială trebuie facuta constant-intrarea in casa, baia, suprafetele expuse precum blatul din bucatarie, lenjeria, etc):
- la 3 luni – daca in locuinta sunt putini membrii(1-2 persoane maximum) care nu sunt expusi prin prisma profesiei(medici, soferi, constructori, etc) si au grija sa intretina curatenia cu regularitate, o igienizare totala se recomanda cel putin la fiecare sezon;
- 1-2 ori pe lună – daca in casa avem animale de companie pe care le scoatem afara, multi membrii sau copii este recomandat sa igienizam total cel putin de 1-2 ori pe luna;
- zilnic sau de mai multe ori pe saptamana – daca situatia o impune, cum este contextul actual cand trebuie sa ne luam masuri suplimentare de igienizare sau in locuinta au existat persoane care au suferit de gripa, raceala sau a avut anumiti virusi este recomandat sa igienizam zilnic spatiile expuse si macar o data pe saptamana sa igienizam total.
In concluzie, curatenia si igienizarea le facem de cate ori este nevoie.
Cum sa igienizam locuinta
Ideal ar fi ca pentru igienizare sa apelati la o firma de curatenie pentru ca detine aparatură profesionala si produse speciale, dar si experienta. Insa daca din diverse motive trebuie sa realizati dumneavoastra procesul de igienizare trebuie sa tineti cont de urmatoare aspecte:
1. Cel mai important, dar si cel mai simplu pas este aerisirea incaperii.
2. Holul unde avem contactul cu exteriorul trebuie dezinfetat cel mai des, mai ales acum cand ne aflam in plina pandemie. In această perioada faceti tot posibilul sa nu intrati incaltati in casa. Ca masura suplimentara hainele si incaltamintea ar fi bine sa le puneti separat, ideal ar fi in balcon sau la aer, nu in dressing unde sunt si alte haine. Puteti pune alcool medicinal intr-un pulverizator, iar dupa ce stergeti cu mopul pulverizati insistent.
3. Baia trebuie dezinfectata total cat mai des posibil. Cand faceti acest lucru folositi neaparat manusi. Puteti sa va bazati pe alcolul sanitar sau pe o solutie facuta din o parte clor si trei parti apa. Atentie: clorul nu trebuie amestecat cu alte substante pentru că devine toxic!
4. Bucataria trebuie dezinfectata periodic, in special frigiderul , spatiul de depozitare al alimentelor si aragazul. Nu uitati de locul unde tineti cosul de gunoi, de blatul de bucatarie sau de manerele de la mobilier.
5. Dormitorul, mai ales daca in locuinta au fost persone care au avut anumti virusi trebuie ss lasati ferestrele larg deschise, sa aspirat bine, sa spalati lenjeria la o temperatura de peste 60 de grade, sa pulverizati covorul cu spirt si ss stergeti suprafetele. La fel procedam si cu livingul.
Ce mai trebuie dezinfectat in locuinta
Ce atingem in mod frecvent, trebuie sa dezinfenctam tot atat de des. Aici putem aminti intrerupatoare, clante, telecomenzi, telefoane, masa din camera de zi, incarcatoare, laptopul si PC-ul, balustradele, etc. La fel trebuie sa procedam si cu mainile: pe cat de des le folosim pe atat de des trebuie sa le si curatam. Daca nu avem la indemana cea mai eficienta solutie, adica apa cu sapun, ar fi bine sa folosim un dezinfectant pentru maini. Important de stiut este ca suprefetele trebuie sa ramana umede circa 15 minute pentru ca efectul sa fie real!
,,Centrul pentru Prevenire si Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii a realizat o serie de recomandari privind curatarea si dezinfectarea suprafetelor din gospodarii in care locuiesc persoane suspicionate, persoane asimptomatice, aflate in izolare la domiciliu sau rude ale persoanelor confirmate cu infectia COVID-19(coronavirus).”